ANKARA- Bankaların maaşlara bloke koymasının önünü açan Yargıtay kararına tepki gösteren Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri Ali Sürücü, "Emekliler maaşlarına el konulursa nasıl geçinecekler?" diye sordu.
Resmi gazetede 17 Temmuz’da yayınlanan Yargıtay kararı ile tüketici kredisi nedeniyle verilen hapis, takas ve mahsup nedeniyle bankanın emekli maaşına bloke koymasının yolu açıldı. Tüketici kredileri nedeniyle bankalar emekli maaşına bloke koyamıyor, haczedemiyordu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Genel Sekreteri Ali Sürücü, “Yıllardır eriyen maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen emeklilerimiz, bir çıkış yolu ararken kredi kartlarına ve tüketici kredilerine mahkum edildi. Başka çareleri yoktu; maaşları karınlarını doyurmaya, evlerini geçindirmeye yetmiyordu. Yargıtay’ın böylesine bir karar vermesi utanç verici” dedi.
‘SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRI’
Bankaların emekli maaşlarına bloke edebilmesinin yolunun açılmasına ilişkin verilen kararın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Sürücü, “Emeklilerimiz, borçlarını çevirmek için gece gündüz çırpınırken kredi kartları bloke oldu, borçlar ödenemez hale geldi. Haciz korkusuyla uykuları kaçtı, umutları tükendi. Her yeni yılda, belki bu kez maaşlarımıza gerçek bir zam yapılır, borçlarımızdan kurtuluruz diye dua ettiler. Ama TÜİK’in gerçek enflasyonun çok altındaki sahte rakamları, bu hayalleri her defasında yerle bir etti. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesiyle korunan, alın teriyle kazanılan emekli maaşları haczedilemezken, Yargıtay bu kutsal hakkı hiçe sayarak bankaların birkaç kuruşluk alacaklarını korudu” diyerek tepkisini dile getirdi.
EMEKLİLERİN TALEBİ
Yargıtay’ın kararına ilişkin devletin düzelmeye dair atması gereken adımların olduğunu söyleyen Sürücü, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;
“*En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin: Bu, emeklilerimizin statü yasası çıkana kadar düzenli uygulanmalı, onların onurlu bir yaşam sürmesi sağlanmalı.
*Devlet, emeklilerin ödeyemediği borçları bir defaya mahsus üstlensin: İktidar, milyarlarca doları başka yerlerde savururken, emeklilerimizin borç yükünü hafifletmek için bir adım atmalı.
*Gerçek enflasyona dayalı zamlar yapılsın: TÜİK’in sahte rakamları yerine, hayatın gerçek enflasyonuyla maaşlar artmalı.
*Emeklilere acil destek verilsin: Yıllardır sokaklarda haykırdığımız bu talepler, artık bir felaket yaşanmadan hayata geçirilmeli."