HABER MERKEZİ - KNK 23. Olağan Kongresi, 300 delegenin katılımıyla başladı. Yapılan konuşmalar ve okunan mesajlarda "ulusal birlik" vurgusu yapıldı.
Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) 23. Olağan Kongresi, Hollanda'da başladı. 2 gün sürecek olan kongreye, Kürdistan’ın yanı sıra Amerika, Japonya, Kanada, Avusturalya ve Avrupa ülkelerinden 300 delege katıldı. Yine onlarca siyasi parti ve kurum temsilcisi, aydın, sanatçı ve yazar katıldı. Kongre, Ey Raqip marşının okunması sonrası başladı.
KNK üyeleri Refik Gefür ve Dilşah Osman, açılış konuşması yaptı. PKK’nin öncü kadroları Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan ile KNK üyesi PJAK kurucu Heci Ehmedi anıldı.
ÖCALAN'IN ÇAĞRISINA DİKKAT ÇEKİLDİ
KNK Eşbaşkanları Ahmet Karamus ve Zeynep Murad da birer konuşma yaptı. Zeynep Murad, "Bu renklilik, öneri ve tartışmalarla kongreyi daha güçlü kılacaktır. Yeni bir sürece girdik. 27 Şubat’ta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 'Demokratik Toplum ve Barış Çağrısı'yla bu süreç başladı. Bu sürece Kürt halkının sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bu oldukça önemli yeni bir dönemdir. Birlik birliği doğurur; bu süreç daha da güçlendirilmelidir" dedi.
Ahmet Karamus ise, Kürdistan’ın dört parçasında da yeni bir konjenktörün oluştuğunu söyledi. Ahmet Karamus, "Gelişmeler bizi yeni döneme zorluyor. Kürt halkı olarak da bu döneme hazır olmamız gerekiyor. Daha önceki değerlendirmelerimizde Lozan Antlaşması'nın 100’inci yıl dönümü itibariyle bir değişim beklentimiz ve siyasi okumamız vardı. Bugünkü gelişmelere baktığımızda, bu değişim artık sadece mümkün değil, aynı zamanda gündemde. Ama, bu çift yönlü bir ihtimal, olumlu yönde bir yenilenme olabileceği gibi, olumsuz sonuçlarda doğurabilir" uyarılarında bulundu.
Karamus, "Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile başlayan süreç çok önemlidir. Bu çağrı sadece güncel sorunlara değil, aynı zamanda geleceğe yönelik çözüm arayışlarına da hitap etmektedir. Bu anlamda biz bu çağrıyı tarihi önemde görüyoruz, bu çağrıya dört parçada sahip çıkalım ve görevlerimizi yerine getirelim" dedi.
Kongre divanına Rebwar Raşid, Midya Abda, Rojin Mukreyan, Şex Şemal ve Yakup Mirza seçildi. Ardından KNK kuruluş tarihçesi ve amacına ilişkin hazırlanan belgesel sunumu yapıldı.
BAYIK VE KARAYILAN'DAN MESAJ
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile PKK öncü kadrolarından Murat Karayılan’ın ortak gönderdiği mesaj okundu. Mesajda, Abdullah Öcalan'ın çağrısına işaret edilerek, şunlar belirtildi: "Ortadoğu, Kürdistan’ın merkezinde yer aldığı ve hızlı gelişmelerin yaşandığı yeni bir döneme girmiştir. Ortadoğu’da yeni güç dengeleri ve yeni ilişkiler gelişirken, Kürt halkı bu süreçte aktif bir aktör olarak yer almaya çalışmaktadır. Bunun için de elbette öncelikli ve elzem olan, Kürtlerin ortak bir strateji oluşturmasıdır. Ortak strateji ise dört parçada ve yurt dışındaki Kürt parti, örgüt, kurum ve şahsiyetlerin sürekli ve sistematik bir ilişki içinde olmaları, ortak akıl oluşturmak amacıyla, ortak tartışmalar yürütmeleri gerekmektedir. Bu aşamada böylesine önemli bir çalışmayı, KNK layıkıyla yürütmekte ve daha da büyütebilir aşamaya gelmiştir. Kongrenin bu amaçla güçlü karar ve planlamalar çıkaracağına inancımız tamdır.
Bilindiği gibi İmralı da Rêber Abdullah Öcalan, hareketimiz adına Türk Devleti ile bir diyalog süreci yürütmektedir. Bu süreç halen devam etmektedir. Bu süreci yürütmekteki amacımız Kürt sorununa diyalog yoluyla çözüm bulmaktır. Biz hareket olarak bu aşamada üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirdiğimiz inancındayız. Şimdi sıra karşı taraftadır. Umarız karşı taraf da üzerine düşeni yapar ve sonuca ulaşırız.
Rêber Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı çağrı ve sonrasında yaşanan gelişmeler, Ortadoğu ve Kürdistan’daki siyaseti doğrudan etkilediği gibi, Kürtler arası birliğin zeminini de güçlendirmiştir. Bu tarihi çağrı ve sonrasında geliştirilen siyaset Kürtlerin ortak platformlarda halkımızın kısa, orta ve uzun vadede çıkarlarını esas alan demokratik ulusal birliğini oluşturması içinde, en elverişli zemini sağlamıştır. Nitekim ülkemizin hemen hemen her parçasında halkımızın kazanımları ve kimliği baskı ve tehdit altında olduğu için bunları koruma ve ulusal demokratik haklarına kavuşma mücadelesi hiç durmamış ve devam etmektedir. Yine ülkemizde beraber yaşadığımız diğer tüm halkların kendi haklarına ve hukuklarına kavuşmalarının önünü daha fazla açacaktır. Başta kadın ve gençler olmak üzere tüm toplumsal kesimler bu sürecin başarısının esas dinamikleridir. Bunların katılımı ve verecekleri destek demokratik toplum ve demokratik ulus amacını güçlendirecektir.
Bu çağrı aynı zamanda uluslararası güçler, bölgesel güçler, bölge halkları ve siyasi aktörlerle yeni ilişkiler geliştirmeyi gerekli kılmaktadır. Kürtler, uluslararası güçler ve bölgesel aktörlerle yeni ilişkiler geliştirirken, kendi içlerinde daha sıkı ilişkiler kurmak, daha geniş ve daha güçlü bir birlik oluşturmak zorundadırlar. Halkımız her dört parçada da çok önemli bir örgütlenme düzeyine ve özgürlük bilincine ulaşmıştır. Geçen yüzyıldaki öncüsüz, örgütsüz ve iradesiz konumunu çoktan aşmıştır. Fakat bu avantajları ortak bir akıl ve ortak bir stratejiye kavuşturabildiği oranda haklarını elde edebilecek ve statü sahibi olabilecektir. KNK bu görev ve sorumluluğun en önemli paydaşlarından biridir.
KNK’nin kuruluş amacındaki rolü ve misyonu bu süreçte daha da büyümüştür. Kürtler henüz tam olarak birliklerini kuramamışlardır. Ulusal birlik konusu hepimizin önünde acil bir görev olarak durmaktadır. Rêber Apo son görüşmelerinde de bu konunun üzerinde önemle durmakta ve ilgili herkesi göreve davet etmektedir. Lozan Konferansında bir ulusal konferansın yapılması kararı alınmıştı. KNK bu konuda daha fazla çaba sahibi olmalı ve belirtilen çerçevede bir ulusal konferansın toplanmasını sağlayabilmelidir.
Bundan sonraki süreçte biz de hem hareket hem KNK üyeleri olarak, Kürtlerin ulusal birliği için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve üzerimize düşen görevlerin gereklerini yerine getireceğiz."