HABER MERKEZİ - Güney Kürdistan Ulusal Kürt Kadın Birliği Platformu kuruluşunu deklere etti.
Federe Kürdistan Bölgesi'nin Silêmaniyê kentinde Güney Kürdistan Ulusal Kürt Kadın Birliği Platformu tarafından çalıştay düzenlendi. Tewar Kütüphanesi salonundaki çalıştayda, platformun kuruluşu deklere edildi.
Platformun sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi:
"* Katılımcıların çoğunluğu bir konferansın düzenlenmesi konusunda hemfikir oldu.
* Bir özgürlük ve ulusallık sürecinden geçiyoruz. Bu süreçte ulusal düşünceyle hareket etmeli, siyasi parti veya ideolojik aidiyetten bağımsız olunmalıdır.
* Platform ve etkinliklerin sürdürülmesi yönünde kararlılık gösterilmelidir.
* Kadınlar ulusal birlik içerisinde, kendi birlikleri üzerine düşünmeli ve bu bilinçle siyasal alanda sadece temsili değil, işlevsel ve eşit bir şekilde yer almalıdır.
* Kadınların baskı altında tutulduğu yasalarla mücadele edilmelidir. Bunların başında Kişisel Statü Yasası gelmektedir.
* Kadınlar konferansta birlikte yer alarak tarihsel süreçte kendi yerlerini güçlendirmelidir. Güney Kürdistan Kadın Konferansı için daha iyi hazırlıklar yapılmalı, ardından üçüncü Ulusal Kadın Birliği Kongresi için çalışmalar başlatılmalıdır. Bu birlik, bu sürecin inşasında önemli bir adım olabilir.
* Kadınlar kendilerini ideolojik, toplumsal ve her türlü düşünsel baskıdan özgürleştirmelidir. Güçlü bir bilinçle özgürce düşünebilmeli ve tartışabilmelidir.
* Platform, kadın platformu olarak tanınmalı ve fikir üretiminin önünü açmalıdır.
* Kadınların bu ulusal birlik içindeki katılımı, küresel kapitalist sisteme karşı bir direniş ve bu sömürgeci gücün kadınlara yönelik çok boyutlu işgaline karşı bir mücadele olmalıdır; özellikle ekonomik, siyasi, toplumsal ve hukuksal alanlarda kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlara odaklanmalıdır.
* Kadınları güçlendirmek, kadınların ve erkeklerin kadın hakları ve özgürlüğü konusunda bilinçlenmesini sağlamak, kadını sadece doğurganlık ve nesne olarak gören sermaye aklından uzaklaşmak için mücadele edilmelidir.
* Parlamento içinde yer alan kadınlar, sadece partisel akılla değil, kadınların yararına politika üretmelidir.
* Kadınlar, emeklerine ve ihtiyaçlarına göre komitelerde yer almalıdır. Kadınlar etkili adımlar atabilmek için karşı taraflara baskı uygulamalıdır.
* Kadınların ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda güçlendirilmesi ve gelişimi için bir enstitü kurulmalıdır.
* Güney Kürdistan Konferansı programı çerçevesinde ülkenin dört bölgesindeki çevre sorunlarına odaklanılmalı, çevre krizi doğrudan kadınların yaşamını da etkilemektedir.
* Her alanda kadınlar, kadınların durumu üzerine araştırmalara odaklanmalıdır.”