ANKARA - AİHM, Selahattin Demirtaş’a dair yapılan başvuruya ilişkin “siyasi amaçlar nedeniyle tutuklandığını” belirterek, ihlal kararı verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğuna ilişkin yeni bir ihlal kararı verdi.
Demirtaş’ın 4 Kasım 2016’da tutuklanmasına yönelik itiraz başvurularının reddedilmesi sonrası avukatları AİHM’e başvuruda bulundu. AİHM Büyük Daire, 2020’de, tutukluluğa gerekçe gösterilen iddiaların yetersiz olduğuna dair karar verdi. Ancak Demirtaş hakkında bu karardan hemen önce bu kez “Azmettirme” iddiası ile tutuklama kararı verildi. Demirtaş cezaevinde iken hakkında bir kez daha tutuklama kararı verildi.
Avukatlar, Türkiye’nin bu son iddiaya ilişkin yasal gerekçe ve deliller sunmadığını belirterek, pek çok konu başlığı ile AİHM’e başvuruda bulundu. Avukatlar aynı zamanda tutuklamanın siyasi amaçlar da taşındığını başvurularında belirtti. AİHM, yapılan başvuruya dair kararını verdi. AİHM’in resmi sitesinde yayınlanan kararda, Demirtaş’ın bu tutukluluğunun da siyasi saikler ile alındığı tespitinde bulundu.
AİHM aynı zamanda söz konusu tutukluluk kararına dair Anayasa Mahkemesi’nin geç karar vermesini de inceledi. Yapılan incelemede “Özgürlükten yoksun bırakma hakkında hızlı karar alma” hakkının da ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Demirtaş’ın “özgürlük ve güvenlik” hakkının da engellendiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın avukatlarının dosyaya erişim konusunda da zorluk yaşadığını bu nedenle savunma hakkının da engellendiğine hükmedip ihlal kararı olduğunu kaydetti.
AİHM, Demirtaş’ın tutuklanmamasının siyasi amaçlar taşıdığı, siyasi açıdan etkisinin engellenmeye çalışıldığına da hükmedip bu hususta da ihlal kararı verdi.