MUĞLA - Deştin ve Bayır köylerinde daha önce 2 ÇED kararı iptal edilen çimento fabrikasına 3'üncü kere ÇED olumlu kararı verilirken, köylüler ve kitle örgütleri kararın iptali yönünde dava açtı.
Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Muğla'nın Deştin ve Bayır köylerinde yapılmak istenen çimento fabrikasına "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararı verilmesine ilişkin Muğla İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. "Deştin Çayı özgür akacak" ve "Çimentocu şirket köyümüzü terk et" pankartları açılan açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurumlar da destek verdi.
Ekoloji örgütleri adına konuşan Deştin köylüsü Mehmet Uyan, yerel mahkeme tarafından iptal edilen ve iptali Danıştay tarafından onanan ÇED raporuna rağmen, şirkete 3'üncü kere olumlu karar verildiğini kaydetti. Bakanlığın suç işlemeye devam ettiğini söyleyen Uyan, "Çevreyi korumakla yükümlü Bakanlık bürokratları 36.000 dönümlük bir alanı yok edecek ekolojik ve ekonomik yıkım projesine neden onay verdiklerini hiçbir zaman açıklamadılar. ÇED raporu iptali sonrası yapı inşaat ruhsatı ardından da belediye meclislerimizce imar planları iptal edilmiştir. Bakanlık bürokratların yüzleri hiçbir şekilde kızarmadığı gibi çimentocularla yine iş birliği içinde, bilirkişiler tarafından %100 kusurlu bulunarak iptal edilmiş olan 2.ÇED raporu, yasalara aykırı bir şekilde 2009/7 genelgesi kapsamına sokularak tekrar değerlendirmeye alınmış ve 3.ÇED (revize 2.ÇED) Oluru verilmiştir" dedi.
İPTAL DAVASI AÇILDI
Son ÇED’de hammadde ocak sayısının 5’e, ocak açılacak dönümün ise 3 bin 958'e düşürüldüğünü açıklayan Uyan, proje için 203 bin ağacın kesileceğini belirtti.
Bu kararla çimento fabrikasına 3 kilometre yarıçaplı bir alan içinde kalan 13 parsel tescilli zeytinlik ve 178 parsel zeytin dikili tarlanın yok sayıldığını ifade eden Uyan, "Bu projeyle yarım kalan ekolojik ve ekonomik yıkım projesinin tamamlanması öngörülmektedir. Halkın 20 yıldır sürdürdüğü çimento karşıtı mücadelesi yok sayılmıştır. Mahkemelerin verdiği bütün kararlar yok sayılmıştır. Yine başta Deştin olmak üzere çevredeki bütün yerleşim yerlerinin havası, suyu, toprağı, insanı, hayvanı, bitkisi, bağı, bahçesi, ağacı, ormanı tehdit altındadır. Zirai sulama amaçlı kullanılan Bayır Barajı ve Kazan Gölet’i tehdit altındadır. Deştin çayı tehdit altındadır. Muğla’nın içme suyu kuyuları tehdit altındadır" diye belirtti.
Uyan, ÇED kararına ilişkin 43 yaşam savunucusu ve 12 demokratik kitle örgütü olarak kararın iptali için dava açtıklarını da duyurdu.