HABER MERKEZİ - Nobel ödüllü 88 şahşiyeti temsilen kaleme alınan ve uluslararası kurumlara gönderilen mektupta, dünya genelinde çatışmaların arttığı bir dönemde, Abdullah Öcalan’ın barış çağrısının umut ışığı olduğu belirtilerek, özgürlüğü için uluslararası destek talep edildi.
Nobel ödüllü Jody Williams ve Şirin Ebadi, çeşitli alanlarda Nobel ödülü alan 88 şahsiyeti temsilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın başlattığı Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne destek vererek, özgürlüğünü talep eden bir mektup kaleme aldı.
Mektup, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne gönderildi.
'DÜNYAYA UMUT IŞIĞI OLDU'
Uluslararası kurumlara gönderilen mektup şöyle: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin dikkatine:
Biz, aşağıda imzası bulunan Nobel Ödüllü kişiler, Kürt Lider Abdullah Öcalan’ın barış çağrısına destek verdiğimizi ve 26 yıllık tutukluluğu boyunca içinde bulunduğu koşullara dair süregelen endişemizi ifade etmek istiyoruz. Dünya genelinde çatışmaların arttığı bir dönemde, Sayın Öcalan’ın Türkiye’de barış ve demokrasi çağrısı, bölge halkları için bir umut ışığı olarak durmaktadır.
BARIŞI DESTEKLİYORUZ
İşkencenin önlenmesi ve insan haklarının korunması amacıyla görevli olan Avrupa ve uluslararası kurumlar olarak, Sayın Öcalan’ın onlarca yıllık tutukluluğu sizin için yeni bir mesele değildir. Nobel Ödüllü kişiler olarak, Sayın Öcalan’ın ve Türkiye’deki diğer siyasi mahkumların durumu hakkında daha önce de sizlere çeşitli mektuplar gönderdik.
Bu mektubu yeniden yazma nedenimiz, Türkiye-Kürdistan barış süreci ve Sayın Öcalan’ın davasında yaşanan önemli gelişmelerdir. 27 Şubat 2025 tarihinde Sayın Öcalan 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'nda bulunarak ateşkes, silahların bırakılması, PKK’nin feshedilmesinin tartışılacağı bir kongrenin toplanması ve Kürt meselesinin demokratik yolla çözülmesi yönünde bir çağrı yaptı. Bu çağrısında, Türkiye halkları arasında kardeşliğin güçlendirilmesinin önemini vurgulamakta ve barış sürecinin ilerletilmesine olan bağlılığını ortaya koymaktadır.
ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI
Sayın Öcalan’ın çağrısı, Alfred Nobel’in güçlü biçimde vurguladığı kardeşlik ve barış ruhunu yansıtmaktadır. Nobel Ödüllü bireyler olarak, bu girişimi tanıyor ve destekliyoruz. Barış müzakerelerinin yeniden başlaması bağlamında ve Kürt halkının meşru siyasi temsilcisi ve lideri olarak, Sayın Öcalan özgür olmalı ve başlattığı barış sürecine tam olarak katılmasına izin verilmelidir; bu da, avukatlarıyla, partisiyle ve bu süreçte yer alan tüm aktörlerle serbestçe iletişim kurabilmesi anlamına gelir.
YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRİN
Bu açık mektubu imzalayan Nobel Ödüllü bireylerin endişesi, burada hitap edilen Avrupa kurumları ile BM İnsan Hakları Komitesi’nin Sayın Öcalan adına anlamlı herhangi bir çaba göstermemiş gibi görünmesinden kaynaklanmaktadır. Sayın Öcalan’ın hakları, Türkiye Anayasası ve iç hukuku, Avrupa Birliği mevzuatı ve uluslararası hukuk çerçevesinde güvence altındadır; ancak görünüşe göre tüm bunlar hiçbir anlam ifade etmemektedir.
UMUT HAKKI
Bu kurumların tümünü, Sayın Abdullah Öcalan’ın haklarını koruma yönündeki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2014 tarihli ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına karşı verdiği kararın uygulanmasını ve “umut hakkının” sağlanmasını garanti altına almaya çağırıyoruz.
ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRISI
Sayın Öcalan’ın barış çağrısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nden çok sayıda ülke hükümetine, Avrupa Parlamentosu üyelerinden dünya genelindeki sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş çapta uluslararası destek almıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Türk ve Kürt halkları arasında barışın sağlanmasının tek yolunun Abdullah Öcalan’la diyalog ve müzakere olduğunu kabul etmiştir. Bu durum, Oslo görüşmeleri (2009–2011) ve İmralı süreci (2013–2015) ile açık biçimde ortaya konmuştur. Sayın Öcalan’ın serbest bırakılmasını ve barış sürecine tam ve kısıtlamasız biçimde katılma imkanının sağlanmasını talep ediyoruz.
Saygılarımızla,
Jody Williams, Nobel Barış Ödülü (1997)
Dr. Shirin Ebadi, Nobel Barış Ödülü (2003)”